top of page
Vyhledat
Obrázek autoraBarbora Kalvach

Jazykové rituály

Děti mají rády řád. To je známá věc a ví to každý rodič a kdo neví, brzy zjistí.

Řád dětem pomáhá v orientaci v rytmu dne nebo týdne. Malé děti totiž ještě nemají ponětí o hodinách a většina dětí také hodiny neumí, ale dobře se orientují podle nějakých aktivit nebo akcí. Vědí třeba, že po snídani půjdou ven. Nebo, že když chodí v pátek na výtvarku, tak pak s nimi další dva dny bude máma i táta doma. Až kolem 5-6 roku začnou chápat koncept dní v týdnu.

Taková snídaně představuje pro ně pevný bod, který se každý den opakuje - je tu ten řád. Ta výtvarka přichází pravidelně - opět je tu nějaké opakování, nějaký řád.

Díky tomu se cítí dobře a v bezpečí. Vědí totiž co bude. A to víme rádi všichni a nezáleží na věku. Rádi jsme pány svého času a konání, toho, co budeme dělat a jak to dělat.

Díky tomu, že se něco opakuje pravidelně, že něco dělají každý den nebo týden, se mohou v opakované činnosti zdokonalovat a také tu díky tomu vzniká návyk. Nějaký rituál. Něco, co děti dělají stále dokola, dělají to rády a dožadují se toho.

A proto, pokud máte chuť doma s dětmi dělat jazyky, si nějaký ten jazykový rituál zaveďte.

Může to být cokoliv. Cokoliv, co vám a dětem dělá radost.

Od říkání básničky při mytí rukou, přes zpívání na procházce nebo hraní deskových her v angličtině až po čtení knížky před spaním.

U nás je to třeba právě to čtení knížek. Má to svá jasná pravidla - nachystáme si několik knih, sedneme si do postele, musíme se přikrýt, knihy si dáme vedle sebe a čteme jednu po druhé a někdy i několikrát za sebou.

Právě díky tomu, že to děláme pravidelně a stále stejně, děti knihám už dobře rozumí. Ptám se často na ty samé otázky, ale vždy tam propašuji i něco trochu nového, aby se mohly posouvat vpřed. Ale nepřeháním to, jedna dvě věci stačí. Důležité je právě hodně to opakování - děti už to pak umí a mají z toho radost.

Nebo se koukáme společně na televizi. Ano, stále na to samé. Nás dospělé to moc nebaví, ale pro děti je to důležité. Více a více rozumí a chápou o co tam jde, učí se nová slovní spojení a díky tomu to celé dává stále větší a větší smysl. I když nám to třeba nemusí tak připadat. O to větší překvapení pak je, když je třeba přistihnete hrát si s dinosaury ve španělštině. To byl náš nejnovější případ. Syn stále kouká na YT, jak si tam jeden pán hraje s dinosaury, jak to komentuje a já ho o několik dní později najdu, jak to samé dělá on - bojuje s nimi, povídá si u toho a jen tak mimochodem španělsky. Proč? Protože to má nakoukané, protože se to opakovalo, až to najednou někde cvaklo a zapadlo na to správné místo.

Rituály mám i jako lektorka jazyků. Každou hodinu s dětmi začínám stejně. Děti vědí, se bude dít a díky tomu se krásně na lekci naladí a napojí se na mne.

Platí tu jedno jednoduché pravidlo - dodržujte své rituály a měňte je jen zřídka.



Děti si na něj zvyknout už po druhém, třetím opakování. Těší se na něj, dožadují se jich, čekají na něj, mají z něj radost a mají radost ze svých pokroků.

Radujte se s dětmi a vymyslete si nějaký fajn jazykový rituál, z kterého budete mít všichni radost. Jsou to krásné chvíle.




59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page