top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraBarbora Kalvach

JAK VLASTNĚ ZAČÍT S CIZÍM JAZYKEM U DĚTÍ?

Někdo v tom má jasno, někdo to válí dlouhou dobu v hlavě.

Tím prvním a vlastně nejdůležitějším krokem je se rozhodnout a začít. V podstatě je jedno jak, ale začít. V tomto článku vám ukážu pár tipů, jak na to, ale to podstatné rozhodnutí musíte udělat vy.

A pak tu máte několikero pomocníků, o které se můžete opřít.

KNÍŽKY

Mým oblíbeným jsou knížky. Pro začátek si pořiďte pár cizojazyčných knížek, které se vám opravdu líbí. Nedávno jsem tu o tom psala článek, jak takové knížky vybírat, tak se tam můžete inspirovat.

V nějaké vhodné chvilce se hezky pohodlně usaďte s dítětem, mějte na to dost času a nikam nespěchejte. V tuto chvíli totiž začíná váš nový rituál, který vám značně usnadní cizojazyčné chvilky. Ukažte děťátku knížku, řekněte, že je anglická/ německá atd. a že byste mu ji rádi ukázali a začněte knihu ukazovat. Kniha by to na tomto začátku měla být hodně jednoduchá, klidně úplně bez textu nebo s hodně málo textem, za to s hodně obrázky. Význam těch obrázků by děti už měly znát ve svém rodném jazyce. To jim hodně pomůže, když o knize budete vyprávět nebo ji číst v tom cizím jazyce. Podívejte se na titulku, řekněte, co tam vidíte a hodně se ptejte. Příklad: Na titulce je kluk s pejskem a já anglicky( německy,...) říkám: Podívej, tady je kluk, ano, to je kluk. Vidíš toho kluka? Ano, je tady, tady je ten kluk. A prstem ukazuju na toho kluka. To, že slovo kluk použiju několikrát a vždy prstem ukazuji na obrázek, pomůže, že dítě brzy pochopí, že slovo kluk znamená obrázek kluka. Proto je tak důležité, aby znalo slovo kluk už předtím.

A pokračuji: Vedle kluka je pes, podívej. Je to malý pejsek. A jak dělá ten pes? Haf haf. Ano, ten pes štěká. A stále ukazuji prstem na toho psa. A znovu zde dojde k propojení obrázku psa se slovem pes.

Není důležité číst tu knihu, klidně začněte jen tímto povídáním. A postupně se budete dostávat i k tomu textu. Důležité je hodně ukazovat, ptát se a nechat dítě ukazovat také.

BÁSNIČKY

Dobrým začátkem také mohou být různé básničky, ideálně takové, co můžete říkat několikrát denně při stejné situaci. Proto je fajn říkat básničky třeba u mytí rukou, čištění zoubků nebo oblékání. Děti si postupně na básničky zvyknout a začnou se jich vyžadovat.

Na začátek jsou také dobré básničky s pohybem. Ať už jen s pohybem prstíků nebo celého těla. Právě to, že děti se mohou zapojit do básničky pohybem, když ne ještě slovem, je motivuje. Jsou součástí básničky, reagují na vaše mluvené slovo.

PÍSNIČKY

Volné chvilky si můžete zpříjemňovat nějakými písničkami. Nemusí být jen dětské. Můžete si spolu zpívat na procházce, při hraní. Mým oblíbeným tipem je, že si můžete najít nějakou písničku, když třeba na konci dne uklízíte hračky nebo to může být ukolébavka na dobrou noc, to mají děti obzvláště rády.

POZDRAVY

Zdravte se a lučte se v cizím jazyce a udělejte si z toho rituál. Už i jen tyto malinkaté kroky vedou k postupnému osvojování cizího jazyka. Také můžete poděkovat v cizím jazyce nebo dělat různé legrácky - jako HI 5, good job atd. Nebo si přát dobrou chuť ve svém novém jazyce.

BLBNĚTE SPOLU

Také spolu blbněte v cizím jazyce. Závodí vaše deťátko rádo? Tak si to startujte v cizím jazyce. Hrajte spolu hru, co jste hráli s dětmi, když byly miminka: vyplázni jazyk, zacpi si uši, zavři oči atd. Mimochodem tohle je skvělá hra do auta.

AUTO

Další fajn hra do auta je, jak dělají různá zvířátka. V autě také můžete poslouchat různé písničky. Můžete tam spolu počítat. Později si říkat barvy aut. Auto je skvělým pomocníkem, obzvláště trávite-li v něm dost času.

HRY

Starší děti milují deskové a jiné hry. Určitě s nimi doma mastíte Člověče nezlob se. Tak co ho začít v angličtině? Parádní na počítání i na další výrazy.

Můžete třeba zkusit i pexeso, postřehové hry nebo má oblíbená hra DOBBLE.

Není třeba hned začít implementovat vše, co jste si právě přečetli. Stačí začít s maličkostmi. Pozdravy, plácnutí ruky, počítání. Cokoli, z čeho budete mít radost vy i děti. A uvidíte, děti se velmi rychle začnou chytat. Ne, nadarmo se říká, že jsou jak houby.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page